Monday, September 24, 2012

NASI DAGANG






NASI DAGANG


1 kg beras nasi dagang,rendam 5-6 jam dan toskan

5 cawan santan cair

(A)

120gm bawang merah,mayang halus

80gm halia,mayang halus

25gm gula


30gm halba

30gm garam

700ml santan pekat

1. Masak A hingga mendidih,ketepikan.

2. Kukus beras selama 10 mint. Gunakan api yang besar.

3. Kemudian masukkan santan cair dan gaul rata. Kukus lagi selama 30-35 mint.

4. Gaul beras dengan santan yang telah di-masak, kukus lagi selama 10 mint.

Untuk gulai nya.

GULAI NASI DAGANG

Ini cara orang dulu masak gulai nasi dagang. Tak pakai rempah ratus. Orang dulu memang guna ayam dan udang Tapi jika suka boleh di gantikan dengan ikan tongkul. Rebus ikan dengan sedikit garam dam asam gelugor dan simpan semalam baru guna ikan.


800gm ayam

300gm udang,jangan buang kulit

4 biji telur rebus

4 tangkai chili hijau

150gm gula melaka,cencang

1.100 litre santan pekat

1-2 keping asam gelugor


1/2 cawan minyak

Sedikit serbuk perasa,jika suka

Garam secukup rasa

Bahan kisar

200gm bawang merah

40gm bawang putih


30gm halia

50gm lengkuas

15gm belacan

30gm kunyit

30gm cili kering,buang biji nya

1. Panaskan minyak dan masakkan bahan kisar. Tumis hingga naik minyak.

2. Masakkan ayam,gula melaka,asam dan kacau rata masukkan santan dan biarkan ia mendidih. Masak hingga naik minyak,masukkan udang,telur dan chili hijau  masak hingga ayam empuk dan naik minyak.


.








No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.