Sunday, September 30, 2012

KERANG GORENG UBI KENTANG




KERANG GORENG



250gm kerang,yang di-rebus dan buang kulit nya.

250gm ubi kentang rebus, buang kulit and potong cube

1 sudu besar serbuk cili

1/2 sudu besar serbuk ketumbar

1/2 cawan air


Garam secukup rasa


Bahan tumis

1 biji bawang besar,mayang

3 ulas bawang putih,tumbuk

2cm halia,tumbuk

3 tangkai bunga lawang


1-2 batang kayu kulit manis

4 sudu besar minyak

2 tangkai daun kari

1. Panaskan minyak dan tumis bawang,kayu kulit manis dan bunga lawang hingga bawang menjadi perang.

2. Masukkan halia dan bawang putih goreng hingga hilang bau nya. masukkan serbuk cili dan serbuk ketumbar dengan sedikit air kacau hingga naik minyak.

3. Masukkan air,kerang dan ubi kentang goreng hingga kering. Hidangkan.
.

.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.