2 biji ubi kentang
1 biji tomato
60gm ikan bilis
600ml santan
30gm serbuk kari ikan,dibancuh dengan sedikit air menjadi pes
2 sudu besar air asam java,atau secukup rasa.
Garam secukup rasa
Bahan tumis
4 ulas bawang merah,hiris
6 ulas bawang putih,potong 2
2 tangkai daun kari
2-3 sudu besar minyak
1. Panaskan minyak dan tumis bahan tumis hingga naik wang dan bila bawang menjadi perang. Masukkan paste curry dan serbuk chili tumis hingga naik minyak. Kalau nampak kering sangat masukkan sedikit air.
2. Masukkan sayur dan ikan billis kacau rata. Tuangkan santan dan air asam. Kacau rata dan biarkan mendidih sampai sayur masak. Hidangkan dengan nasi.
.
Bila lihat masakan kari ikan bilis ini, teringat kat my beloved grandma. Selalu masak macam ni. Menggamit nostalgia.
ReplyDelete