Tuesday, May 21, 2013

SOTHI IKAN BILIS DENGAN TIMUN


SOTHI IKAN BILIS TIMUN


400 gm timun,buang kulit
sedikit

200 gm tomato

50 gm ikan bilis,boleh di ganti dengan udang

1 keping kecil asam gelugor

1 litre santan

Garam gula secukup rasa

Bahan kisar

1 biji bawang besar

20 gm bawang putih

20 gm halia

1 sudu teh serbuk kunyit

1 sudu makan jintan manis


Bahan tumis

1 biji bawang besar

2-3 tangkai cili hijau atau merah

2 tangkai daun kari

1 sudu teh halba

1 sudu teh biji sawi

1 sudu teh jintan manis

3 sudu makan minyak

1. Panaskan minyak dan tumis bahan tumis hingga bawang menjadi perang. masukkan bahan kisar dan tumis hingga naik minyak.

2. Masukkan semua bahan lain dan masak hingga timun masak.











No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.