Tuesday, May 21, 2013

SOTHI PETOLA UDANG




SOTHI PETOLA UDANG


500 gm petola

300 gm udang

2 biji tomato

600 ml santan cair

250 ml santan pekat

Garam dan sedikit gula

Bahan kisar

1 biji bawang besar

20 gm bawang putih

20 gm halia

20 gm kunyit hidup

1 sudu makan jintan manis

Bahan tumis

1 big bawang besar,hiris halus

2-3 cili merah atau hijau

2 tangkai daun kari

1 sudu teh halba

1 sudu teh biji sawi

1 sudu teh jintan manis

3 sudu besar minyak


1. Panaskan minyak dan tumis bahan tumis hingga bawang menjadi perang. Masukkan bahan kisar dan tumis hingga naik minyak.

2. Masukkan petola dan tomato kacau rata dan tuangkan santan cair. Biarkan sampai petola 1/2 masak. Masukkan garam dan gula kacau rata.

3. Masukkan udang dan masak sebentar. Masukkan santan pekat kacau rata. Biarkan mendidih. Hidangkan dengan nasi.
.




 

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.