Thursday, June 6, 2013

NELLI RASAM ( Rasam buah cermai )


NELLI RASAM

100 gm buah cermai

Air secukup nya

Sedikit serbuk kunyit

Secubit serbuk asafoetida,jika ada

Garam secukup rasa

Tumbuk kasar

6 ulas bawang putih

1/2 sudu lada hitam

1 sudu teh jintan manis

Bahan tumis

1 ulas bawang,hiris halus

2 tangkai cili kering

1 sudu teh biji sawi

1 sudu makan minyak


1. Blend buah cermai dengan sedikit air sampai hancur. Tapis dan ambil air nya. Ambil sedikit air buah cermai dan campur dengan air menjadi 500ml atau 2 cawan. Jangan masam sangat.

2. Campurkan air tadi dengan serbuk kunyit,asafoetida,bahan tumbuk dan garam secukup rasa. Ketepikan

3. Panaskan minyak dan tumis bahan tumis hingga wang dan bila bawang menjadi perang. Tuangkan air buah cermai tadi dan kacau rata. biarkan mendidih. Bila mendidih. Tutup api. Hidangkan dengan nasi. Selalu nya bila kita orang india makan rasam biar lah nasi itu lempik sedikit baru sedap.





 

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.