RASAM IKAN BILIS
Buang kulit dan potong nipis. Dan rebus dengan 1 cawan air sampai masak,ketepikan dengan air nya.
30 gm ikan bilis
100 gm tomato,cencang
1 litre air
50 gm asam java,diramas dengan air dan tapis
Sedikit daun ketumbar
Garam secukup rasa
Bahan tumbuk (kasar)
1/2 sudu makan jintan putih
1/2 sudu teh lada hitam
5 ulas bawang putih
1/4 sudu teh serbuk kunyit
1/8 sudu teh serbuk asafoetida,jika ada
Bahan tumis
30 gm bawang merah,hiris halus
1/2 sudu teh biji sawi
1/2 sudu teh ulutham parupu,jika ada
3 tangkai chili kering,potong
1-2 tangkai daun kari
1 sudu minyak,jangan banyak sangat nanti berminyak rasam
1. Campur bahan tumbuk dengan air asam java. Ketepikan
2. Panaskan minyak dan tumis bahan tumis hingga wangi dan bila bawang menjadi perang.
3. Masukkan ikan bilis,tomato,lobak putih dengan air nya sekali dan air asam java campur tadi.
4. Kacau rata dan biar sampai mendidih dan bila ikan bilis sudah masak. Masukkan daun ketumbar dan garam. kacau rata. Hidangkan panas.
Sesuai sebagai juadah Ramadan. Thank you Chef.
ReplyDeletethank you Norliza
ReplyDelete