ULUTHAM VADAI
(ulutham parupu)
Rendam 4-5 jam sampai kembang
2cm halia
1 sudu teh jintan manis
4 biji bawang besar,dihiris halus
4 tangkai cili hijau,kalau suka masuk sedikit cili padi,dihiris halus
3 tangkai daun kari,dihiris halus
Air secukup nya
Secubit serbuk asafoetida,jika ada
Garam secukup rasa
Minyak
1. Kisar dhal,halia dengan sedikit air sampai lumat. Tapi jangan cair.
2. Campurkan dengan bawang,cili,jintan,daun kari,serbuk asafoetida dan garam hingga sebati.
3. Panaskan minyak. Ambil sedikit adunan dan bentukan bulat dan leperkan dan buat lubang di tengah seperti donat ( ini kena pandai buat bukan senang nak buat ) dan gelongsorkan dalam minyak panas. Goreng hingga kuning emas.
4. Tuskan diatas kertas penyerap yang di renyukkan. Hidangkan panas.
Thank u chef.
ReplyDeletereally appreciate.