FOO CHUK MASAM MANIS
Dalam resipi ini saya guna foo chuk basah. Kalau tak dapat beli foo chuk basah boleh di ganti dengan tau foo.
300 gm foo chuk basah atau 5 keping tau foo potong 4
150 gm timun,potong
100 gm lobak merah,potong dan rebus 1/2 masak
2 tangkai chili merah atau hijau kalau suka pedas masuk cili padi ( saya tak masuk cili)
1 biji bawang besar,potong besar
4 ulas bawang putih,tumbuk kasar
2 cm halia,tumbuk kasar
3 sudu besar minyak
Untuk sos nya
4 s/m sos tomato
4 s/m sos chili
2 s/m gula
1 sudu makan serbuk sedap atau sedikit serbuk perasa
1 sudu makan tepung jagung
Garam secukup rasa ( saya tak masuk)
1 cawan air
Campurkan semua ini dalam mangkuk
1. Goreng tau foo hingga perang. Ketepikan
2. Panaskan minyak dan tumis halia,bawang putih hingga naik Wangi nya.
3. Tuangkan sos dan kacau rata. Biarkan mendidih . Bila mendidih masukan semua bahan lain dan kacau rata. Padamkan api. Hidangkan panas2 dengan nasi.
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.