Saturday, September 14, 2013

SOTHI KANGKUNG


SOTHI KANGKUNG


250 gm kangkung

20 gm ikan bilis

150 gm tomato,dicincang

1 cawan air

1 litre santan

1 sudu teh serbuk kunyit

Garam secukup rasa

Bahan tumis

1 biji bawang besar,hiris halus

4 ulas bawang putih, dicincang

2 cm halia,dicincang

2-3 cili merah atau cili hijau atau pun cili kering,potong

1 sudu teh jintan manis

1 sudu teh biji sawi

1 sudu teh ulutham parupu,jika ada

2- 3 sudu makan minyak

1. Panaskan minyak dan tumis jintan,biji sawi,ulutham parupu,cili,bawang,bawang putih dan halia hingga bawang menjadi perang.

2. Masukkan ikan bilis dan kacau rata masuk tomato dan kunyit kacau rata. Kacau hingga naik minyak . Masukkan air dan biarkan sampai mendidih.

3. Masuk kangkung dan kacau rata dan masuk santan. Biarkan mendidih. Boleh di hidangkan bersama nasi.  Saya tak suka masak sayur lama.







No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.