MEE REBUS
Bahan kuah nya
500 gm ubi keledek,direbus hingga masak
200 gm tomato masak
200 gm kacang tanah goreng,tumbuk lumat
200 ml sos tomato
30 gm asam java, (atau secukup rasa)diramas dengan 100 ml air dan tapis
2 cube stock ayam
Sedikit serbuk perasa
300-400 gm isi ayam/udang yang dibuang kulit/daging hiris nipis
1.5 litre air atau air rebusan tulang ( kuah ini pekat kalau suka kuah cair tambahkan air)
Garam,gula secukup rasa (biar cukup rasa masam manis nya)
6 -7 s/m minyak
Bahan kisar
10 tangkai chili kering,buang biji dan rendam ( saya guna chili kering yang besar tak pedas warna pun cantik)
15 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
4 batang serai
1cm lengkuas
1 s/m serbuk chili
1/2 s/m serbuk kunyit
1. Blend ubi,tomato,kacang dengan sedikit air hingga hancur. Campurkan dengan air asam java dan air kacau sebati dan ketepikan.
2. Panaskan minyak dalam periuk dan tumis bahan kisar hingga naik minyak. Masukkan ayam atau udang atau daging. Kacau hingga sebati.
3. Tuangkan air campur tadi,gula,garam dan stock ayam dan kacau rata. Biarkan ia mendidih se lama 15 mint dengan api perlahan. atau sampai naik minyak sedikit. Kalau rasa kuah pekat masuk sedikit lagi air. Tapi suaikan rasa dengan garam dan gula lagi.(Saya suka kuah pekat). Ketepikan dulu kuah nya.
Bahan cucur
1 cawan tepung naik sendiri
2 s/m tepung beras
1/2 s/t baking powder
1/2 cube stock ayam
1/4 s/t serbuk kunyit
2 biji bawang besar,hiris halus
Garam dan gula secukup rasa
1. Campurkan semua bahan diatas dengan sedikit air menjai doh yang pekat. Panaskan minyak dan goreng hingga masak.
Bahan untuk hidang bersama mee rebus:
1.5 kg mee kuning
Telur rebus
Timun
Tauge
Tau foo goreng
Chili merah
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.