KEK KOPI WALNUT
90 gm mentega
180 gm gula castor
100 gm telur,yang telah dipukul
1/2 cawan air kopi,serbuk kopi 3 in 1(1 pkt) dengan air suam.
biarkan sejuk
1 s/t vanilla
100gm kacang walnut cincang halus
Ayak bersama
150 gm tepung gandum
1/2 s/t penuh baking powder
1/2 s/t penuh baking soda
Griskan tin cake bulat 15cm dan Alaskan dasarnya dengan kertas.
1. Putar mentega dan gula halus sehingga ringan dan gebu. Masukkan telur sedikit demi sedikit sambil terus memukulnya.
2. Masukkan (jangan putar)gunakan sudu campuran kopi bersilih ganti dengan tepung (sepertiga bahagian setiap kali) ke dalam campuran mentega. Masukkan vanilla dan walnut. kacau rata dan tuangkan ke dalam tin.
3. Bakar di-dalam ketuhar yang sudah dipanaskan pada suhu 160c bakar hingga masak.
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.