Wednesday, October 23, 2013

KEK KOPI WALNUT


 
 
KEK KOPI WALNUT
 
90 gm mentega
 
180 gm gula castor
 
100 gm telur,yang telah dipukul
 
1/2 cawan air kopi,serbuk kopi 3 in 1(1 pkt) dengan air suam.
biarkan sejuk
 
1 s/t vanilla
 
100gm kacang walnut cincang halus
 
Ayak bersama
 
150 gm tepung gandum
 
1/2 s/t penuh  baking powder
 
1/2 s/t penuh baking soda
 
Griskan tin cake bulat 15cm dan Alaskan dasarnya dengan kertas.
 
1. Putar mentega dan gula halus sehingga ringan dan gebu. Masukkan telur sedikit demi sedikit sambil terus memukulnya.
 
2. Masukkan (jangan putar)gunakan sudu campuran kopi bersilih ganti dengan tepung (sepertiga bahagian setiap kali) ke dalam campuran mentega. Masukkan vanilla dan walnut. kacau rata dan tuangkan ke dalam tin.
 
3. Bakar di-dalam ketuhar yang sudah dipanaskan pada suhu 160c bakar hingga masak.
 

 
 
 

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.