Thursday, November 21, 2013

PUTU UBI KAYU ( PUTU HALBA )



PUTU UBI KAYU

1 kg ubi kayu,buang kulit dan parut (jangan parut kasar) masuk ke dalam kain maslin dan perah hingga betul2 kering.
 Deraikan dalam talam dan biarkan selama 1-2 jam untuk mengeringkan air. Kacau dan gaul menjadi derai.

1/2  sudu makan halba

Gula Melaka secukup nya,diracik halus

Kelapa parut gaul dengan garam,secukup nya

Pinggan plastik

Kain muslin potong kecil untuk mengalas pinggan


1. Panaskan air dalam periuk kukus. Campurkan halba dalam ubi kayu. (ada juga orang campur garam dalam ubi tapi saya tak suka )

2. Alas pinggan dengan kain muslin, masukkan separuh ubi kayu ke dalam pinggan .Letakkan inti gula Melaka tutup kembali dengan
ubi kayu. Balut dengan kain dan telengkupkan  ke dalam tray pengukus dan kukus selama 20 minit atau hingga masak. Hidangkan panas2 dengan kelapa .







 

1 comment:

  1. dah dapat resepi nya chef, ingatkan ada special acuan(mould)hehhe.
    very kind of u. thank u again.

    ReplyDelete

Note: Only a member of this blog may post a comment.