PUTU UBI KAYU
1 kg ubi kayu,buang kulit dan parut (jangan parut kasar) masuk ke dalam kain maslin dan perah hingga betul2 kering.
Deraikan dalam talam dan biarkan selama 1-2 jam untuk mengeringkan air. Kacau dan gaul menjadi derai.
1/2 sudu makan halba
Gula Melaka secukup nya,diracik halus
Kelapa parut gaul dengan garam,secukup nya
Pinggan plastik
Kain muslin potong kecil untuk mengalas pinggan
1. Panaskan air dalam periuk kukus. Campurkan halba dalam ubi kayu. (ada juga orang campur garam dalam ubi tapi saya tak suka )
2. Alas pinggan dengan kain muslin, masukkan separuh ubi kayu ke dalam pinggan .Letakkan inti gula Melaka tutup kembali dengan
ubi kayu. Balut dengan kain dan telengkupkan ke dalam tray pengukus dan kukus selama 20 minit atau hingga masak. Hidangkan panas2 dengan kelapa .
dah dapat resepi nya chef, ingatkan ada special acuan(mould)hehhe.
ReplyDeletevery kind of u. thank u again.