KUIH LAPIS
160 gm gula,kisar menjadi
serbuk
190 gm tepung beras
125 gm tepung tang meen
2 sudu makan tepung gandum
5 cawan santan,saya blend kelapa parut dengan 1 helai daun pandan. Dan tapis.
1/4 sudu teh garam
Warna
1 tin 4 segi 8 inchi
1. Panaskan pengukus.
2. Dalam satu mangkuk besar campurkan tepung tang meen,tepung beras,tepung gandum,garam,gula dan santan gaul sebati. Tapiskan ke dalam bekas lain agar adunan sebati.
3. Bahagikan kepala 2 bekas. satu bekas 4 cawan dan 1 bekas 3 cawan. Warna ikut suka.
4. Letakkan tin dalam pengkukus. Tuangkan satu cawan adunan dan kukus selama 7-10 minit. Ulang proses hingga lapisan terakhir.
5. Setelah siap keluarkan daripada pengkukus dan sejukkan.
Nice blog..saya blog walking here, follow my blog ye http://penggunapengkaji.blogspot.com/
ReplyDeleteTQ
Hi sir..
ReplyDeleteIt is a nice blog. I love cooking, so when I'm searching about truly Indian recipes, I found out about your blog. Seems that you haven't updated your blog for a long time. I'm waiting for your next post sir. really appreciates your sharing regarding the Indian cuisine's recipes. Thank you.