Thursday, September 11, 2014

MEE SANGGUL BOLOGNAISE



MEE SANGGAL BOLOGNAISE

Mee sanggal,secukup nya,rebus hingga
lembut dan tuskan.

200 gm daging ayam kisar

3 ulas bawang besar,dipotong dadu

4 ulas bawang putih,tumbuk kasar

300 gm tomato.dicelur,buang kulit di potong dadu

100 gm tomato puri

500 ml air panas di campur dengan cube ayam

25 gm tepung jagung,dibancuh dengan air.

60 gm cendawan butang,dihiris

1 tangkai daun kari,dimayang halus

1 s/t serbuk garam masala

1 s/m serbuk kari daging

1 s/t serbuk cili


2 s/m pes halia
 
50 gm minyak sapi + 2 s/m minyak

Garam secukup rasa

Parmesan cheese,untuk di tabur

1. Panaskan minyak dan minyak sapi. Tumis bawang hingga kuning. Masukkan bawang putin,pes halia  dan daun kari tumis hingga hilang bau halia.

2. Masukkan daging ayam dan goreng sebentar, masukkan serbuk garam masala,serbuk kari dan serbuk cili tumis dan sedikit air tumis hingga naik minyak.

3. Masukkan tomato,cendawan,tomato puri dan air panas campur cube ayam. Biarkan mendidih. Tuangkan bancuhan tepung jagung dan renih hingga pekat. Suaikan rasa.

4. Letakkan mee yang sudah direbus atas pinggang dan curahkan kuah di atasnya dan taburkan keju parmesan.





 

1 comment:

  1. nampak sedap.. mesti cuba nanti. terima kasih saya dh follow blog you...

    ReplyDelete

Note: Only a member of this blog may post a comment.