NASI PONGAL
Nasi ini selalu nya orang india masak di hari perayaan hari "PONGAL"
300 gm beras, biasa
60 gm kacang hijau tanpa kulit,di goreng tanpa minyak hingga sedikit perang. Rendam selama 6 jam.
60 gm channa dhall (kadalai paruppu) rendam selama 6 jam. Kadalai paruppu ada jual dekat kedai India.
50 gm kelapa parut
1 cawan susu segar
1 cawan santan pekat.jangan guna santan kotak
70 gm minyak sapi
50 gm gajus
50 gm kismis
12 biji buah pelaga ,ambil biji nya sahaja dan tumbuk .
300 gm gula perang, yang dalam pkt hijau,rasa saya chap bintang kalau tak salah. jangan guna gula Melaka. Kalau tidak beli dekat kedai India mintak kata gula merah. Kalau guna gula ini kena masak dulu dengan sedikit air sampai cair dan tapis. Pasal selalu nya ada pasir dalam gula ini.
Kalau rasa tak cukup manis boleh tambah dengan gula. Tapi jangan pula manis sangat ya.
Se cubit garam
1. Masak nasi dengan kacang hijau,chana dhall dan air secukup nya dalam periuk nasi elektrik sampai masak ( nasi biar lembik sedikit)
2. Keluarkan dari bekas nya dan letak atas dapur. Buka api dan kacau rata nasi masukkan susu,santan,gula merah,kelapa dan garam kacau rata. kalau rasa pekat sangat tampah sedikit air atau susu.
3. Kacau sebati masukkan minyak sapi,gajus,kismis dan serbuk buah pelaga kacau lagi sampai pekat. tapi nasi jangan terlalu hancur. Rasakan kalau rasa tak cukup manis nya masukkan sedikit gula. Tutup api dan biarkan sejuk...
Selamat mencuba
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.