Thursday, June 25, 2015

BENDI GORENG KELAPA


 
 
BENDI GORENG KELAPA
 
500 gm bendi,dipotong nipis
 
60 gm kelapa parut putih
 
30-20 gm udang kering,rendam dan di-tumbuk kasar
 
Garam dan sedikit gula (jangan banyak)
 
Bahan tumis:
 
4 s/m minyak
 
1 big bawang besar,dihiris halus
 
2-3 tangkai chili hijau,di-hiris
 
4 ulas bawang putih,ditumbuk kasar
 
2 tangkai daun kari
 
1 s/t  biji sawi
 
1 s/t  jintan manis
 
1 s/t ulutham parupu,jika ada
 
 
1. Panaskan minyak dan tumis bahan tumis hingga naik wang. Bila bawang menjadi perang masuk udang kering dan goreng seketika.
 
2. Masuk bendi,gula dan sedikit garam dan kacau rata slowlykan api dan tutup kuali dan biarkan sekejap. Kacau rata bendi bila Nampak bendi sudah masak masuk kelapa dan kacau rata. Goreng sebentar. Boleh di hidangkan dengan nasi panas.
 
 
 
 
 

1 comment:

Note: Only a member of this blog may post a comment.