LABU AIR MASAK DAL
1/2 cawan kacang dal,direndam sampai kembang.
5 ulas bawang putih.
1 s/t jintan manis
2 cm halia,tumbuk kasar
2 tangkai chili hijau,potong
1/2 s/t serbuk kunyit
3 cawan air
Campur semua bahan diatas dan pressure cook sampai dal betul2 embuk. Kalau tak ada pressure cooker rebus sampai dal empuk. Tambah air kalau tak cukup. Ketepikan
300 gm labu air buang kulit dan biji nya potong ikut suka kita lah.Boleh di ganti dengan sayur lain.Tapi sayur mesti di potong kecil2 jangan potong besar2.
1 biji tomato,cengcang
1 cawan santan pekat
1 s/t serbuk jintan manis
Garam secukup rasa
1/4 s/t gula,jangan banyak
Bahan tumis
1 biji bawang besar,dihiris halus
4 tangkai lada kering,potong
2 tangkai daun kari
1 s/t biji sawi
3 s/m minyak
1. Panaskan minyak dan masuk bahan tumis dan tumis hingga naik Wangi. Bila bawang garing sedikit masuk labu dan tomato kacau rata.
2. Masukkan dal rebus tadi dengan santan dan serbuk jintan. kalau rasa kering sangat tambah sedikit air.(kootu ini dia tak boleh cair macam kari dal )
Kacau rata dan biarkan mendidih. Last masuk garam dan gula secukup rasa. Bila sayuk embuk tutup api.
3. Sedap di hidang dengan ikan goreng,ikan masin dan sambal belacan. Kootu ini dia pekat sedikit.
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.