SOTHI IKAN
5 ekor ikan kembung,ikut suka lah nak pakai ikan apa pun boleh.
110 gm bendi.
200 gm tomato,belah 4
500 ml (2 cawan) santan pekat
500 ml santan cair
1 s/m paste asam java,campur dengan sedikit air
3 s/m minyak
Garam secukup rasa
Bahan tumbuk:
60 gm bawang
30 gm halia
5 ulas bawang putih
11/2 s/t jintan manis
3 tangkai chili hijau,ikut suka kalau suka pedas tambah lagi
atau pun pakai chili padi. Tapi masakan ini tak boleh pedas sangat.
11/2 serbuk kunyit
Tumbuk sampai lumat semua bahan di-atas.
Bahan tumis
1 biji bawang besar,di hiris halus
2 tangkai daun kari
2-3 tangkai chili merah,dibelah 2
1 s/t biji sawi
1 s/t jintan manis
1 s/t halba
1. Panaskan minyak dan masuk bahan tumis dan tumis hingga naik wangi. Tumis sampai bawang garing.
2. Masukkan bahan tumbuk and kacau rata tumis hingga naik minyak dan hilang bau bawang putih.Tuangkan santan cair dan kacau rata masuk ikan,air asam dan garam. Biarkan sampai mendidih.
3. Bila ikan nampak masak sedikit tuangkan santan pekat dan masuk bendi dan tomato. Biarkan sampai Mendidih. Tutup api.
Saya tak suka bendi masak lama.
Selalu nya orang India suka makan sothi ini dengan putu mayam.
Nota: Jika suka boleh masuk 1 cube ikan bilis. Tapi saya tak masuk.
Masakan India memang best! Penggunaan rempah dalam masakan menimbulkan aroma yang mengundang selera!
ReplyDeleteSesiapa yang minat memasak try
ReplyDeletehttp://amazing-tm5.blogspot.com/
pasti Terbaik
pertama kali check-in blog ini.sudah lama kucari-cari blog masakan india sejati bebahasa melayu.syabas, terimakasih berkongsi resepi.
ReplyDelete