SAMBAR
2 cawan kacang dal, di-rendam 4-5 jam sampai kembang.
1.litre air
10 ulas bawang putih,dibelah 2
2 inche halia,tumbuk kasar
1 s/m jintan manis
3 tangkai chili hijau
Saya rebus semua bahan diatas dengan pressure cooker sampai dal betul2 empuk
Sayur:
300 gm ubi kentang,belah 4
150 gm kacang panjang
200 gm carrot
200 gm tomato
1 cawan santan pekat
Garam secukup rasa
Bahan tumis:
2 biji bawang besar,dihiris halus
6 tangkai chili kering dipotong
3 tangkai daun kari
1 s/m biji sawi
1 s/t jintan putih
4 s/m minyak
Di-campur sekali
1 s/t kunyit
1 s/m serbuk chili
1 s/t serbuk jintan manis
1. Bila dal sudah empuk masukkan 6 cawan air dan ubi kentang dan biarkan sampai mendidih. Masak sampai ubi 1/2 masak.
2. Masukkan sayur lain dan santan dan biarkan mereneh . Dalam kuali lain panaskan minyak dan tumis biji sawi,jintan manis,bawang,chili kering dan daun kari hingga naik wang dan bila bawang menjadi kuning tutup api dan masuk bahan campur and kacau dan tuang ke dalam dal tadi. kacau rata dan masak hingga sebati dan sayur semua masak.
Saya suka makan ngn roti canai..
ReplyDeletetp bab nk buatnya tu...ya ampun.....malas sungguh
Nak try your version Chef. Tq.
ReplyDeleteadda syuhada..memang sedap kalau makan dengan roti canai...thank you for your comment.and for visiting my blog.
ReplyDeleteKjee thank you so much...ini bukan version I tapi version orang india masak kari dal. Hope you will like it..take care.
ReplyDeletesy tertarik untuk mencuba..bahan yg dicapur sekali tu digunakan waktu bila ye..harap beri tunjuk ajar
ReplyDeletesaya memang suka makan masakan india
ReplyDeleteserbuk cili tu tumis skli ke dgn bwang tu
ReplyDeleteOoo baru tau sambar tu kuah dal...biasa kami panggil dalca.
ReplyDelete