PULUT TAI
TAI
400 gm beras
pulut,rendam semalam atau 6 jam
1 s/t garam
150 ml
santan pekat
150 ml
santan cair
2 helai daun
pandan
15 kuntum bunga
telang kering,direndam dengan sedikit air panas.
1 tin kaya
1.
Basuh
pulut dan tuskan. Masukkan dalam dulang pengukus. Masuk santan cair dan garam
biar menutup beras pulut masuk daun pandan.
2.
Kukus
selama 20 minit. Lepas itu campur santan pekat dan kukus lagi sampai masak.
3.
Bagi
2 satu bahagian di campur dengan jus bunga telang menjadi biru biarkan sejuk. Sapu minyak dalam acuan kuih
ayu masuk sedikit pulut putih dan sedikit pulut biru dalam acuan tekan sampai
padat.
4.
Keluarkan
dari acuan dan letak atas daun pisang. Masukkan kaya ke dalam lubang atas nya.
cantiklah chef pulut ni dua warna
ReplyDeleteboleh try nanti