Tuesday, November 3, 2015

AYAM BADAMI


AYAM BADAMI

Resipi Khas Hari Deepavali
 
30 biji badam direndam sampai kembang buang kulit and kisar dengan sedikit air dengan 1 cawan kelapa parut putih hingga lumat. Ketepikan

1 kg ayam,potong kecil

3 s/t serbuk chili*

1 s/t serbuk lada hitam*

1 s/t serbuk kunyit

1 cawan yoghurt*

Garam* secukup rasa

Perap ayam dengan bahan2 bertanda* selama 1/2 jam

4-5 s/m ghee atau pun minyak

3 cawan bawang besar hiris halus

2 s/m pes halia

2 s/m pes bawang putih

1 s/m serbuk garam masala

1 cawan air

1/2 cawan daun ketumbar cencang

Badam potong panjang untuk ditabur

1. Panaskan minyak dan tumis bawang sampai layu dan menjadi perang ( light brown) masukkan pes halia dan bawang putih tumis lagi sampai hilang bau halia.

2. Masuk serbuk garam masala dan kacau rata masuk ayam dan air kacau sebati dan tutup periuk. Biar ayam masak. Bila kuah sudah pekat sedikit masuk bahan kisar  kacau rata dan masak hingga naik minyak. Suaikan rasa masuk daun ketumbar dan kacau rata. Tutup api. Sedap di makan dengan chapati atau nasi.





No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.