AYAM DAUN
KARI
500 gm ayam
dipotong kecil,dan perap dengan bahan tanda*selama ½ jam.
*1 s/t pes
bawang putih & halia
*1 s/t
serbuk kunyit
*1 s/t
serbuk chili
*2 s/t
serbuk ketumbar
*1 s/t garam
Bahan
kisar
10 gm daun
kari
40 gm kelapa
parut
2 s/t jintan
putih
2 s/t lada
hitam
Semua bahan2
di atas digoreng tanpa minyak hingga naik wangi. Dan di kisar dengan sedikit
air hingga lumat.Ketepikan
150 gm
tomato,cencang
1 biji
bawang besar,dihiris halus
½ cawan air
½ s/t garam
1 s/t gula
4 s/m minyak
1.
Panaskan
minyak dan tumis bawang hingga menjadi perang. Masuk pes halia&bawang putih
dan tumis hingga hilang bau bawang putih.
2.
Masuk
tomato dan kacau rata tumis hingga tomato hancur. Masuk ayam dan kacau
rata.Masuk bahan kisar,air,gula dan garam kacau rata dan masak hingga naik
minyak dan kuah pekat sedikit.
nampak sedap sangat ayam tu.... tq sharing resepi..
ReplyDelete