Wednesday, November 4, 2015

AYAM MASAK DAUN KARI




AYAM DAUN KARI

500 gm ayam dipotong kecil,dan perap dengan bahan tanda*selama ½ jam.

*1 s/t pes bawang putih & halia

*1 s/t serbuk kunyit

*1 s/t serbuk chili

*2 s/t serbuk ketumbar

*1 s/t garam

Bahan kisar

10 gm daun kari

40 gm kelapa parut

2 s/t jintan putih

2 s/t lada hitam

Semua bahan2 di atas digoreng tanpa minyak hingga naik wangi. Dan di kisar dengan sedikit air hingga lumat.Ketepikan

150 gm tomato,cencang

1 biji bawang besar,dihiris halus

½ cawan air

½ s/t garam

1 s/t gula

4 s/m minyak

1.    Panaskan minyak dan tumis bawang hingga menjadi perang. Masuk pes halia&bawang putih dan tumis hingga hilang bau bawang putih.

2.    Masuk tomato dan kacau rata tumis hingga tomato hancur. Masuk ayam dan kacau rata.Masuk bahan kisar,air,gula dan garam kacau rata dan masak hingga naik minyak dan kuah pekat sedikit.






1 comment:

Note: Only a member of this blog may post a comment.