Sunday, December 20, 2015

IDLI




IDLI

250 gm tepung beras

1 cawan nasi

½ cawan ulutham parupu (urad dhal )

1/4 s/t yis

1 s/t garam

150-200ml air

1.    Rendam ulutham paruppu hingga kembang 5-6 jam.

2.    Campur nasi,ulutham parupu bersama dan kisar dengan sedikit air (sedikit dari pada air diatas masuk air sedikit demi sedikit) dan kisar hingga lumat.Kalau masuk air semua sekali kacang dan nasi tak akan lumat.

3.     Campur bahan kisar dengan tepung beras hingga sebati masuk garam dan yis. Adunan kena pekat ( jangan pula pekat sangat). Peram sampai kembang 5-6 jam

4.    Panaskan periuk idli dan Alaskan dengan plastic yang di sapu dengan minyak.  Kukus selama 15 mint ata pun hingga masak.

 Nota: Bila nak campur tepung dengan bahan kisar tu guna tangan. Jangan guna sudu.








1 comment:

Note: Only a member of this blog may post a comment.