IDLI
250 gm
tepung beras
1 cawan nasi
½ cawan
ulutham parupu (urad dhal )
1/4 s/t yis
1 s/t garam
150-200ml
air
1.
Rendam
ulutham paruppu hingga kembang 5-6 jam.
2.
Campur
nasi,ulutham parupu bersama dan kisar dengan sedikit air (sedikit dari pada air diatas
masuk air sedikit demi sedikit) dan kisar hingga lumat.Kalau masuk air semua
sekali kacang dan nasi tak akan lumat.
3.
Campur bahan kisar dengan tepung beras hingga
sebati masuk garam dan yis. Adunan kena pekat ( jangan pula pekat sangat).
Peram sampai kembang 5-6 jam
4.
Panaskan
periuk idli dan Alaskan dengan plastic yang di sapu dengan minyak. Kukus selama 15 mint ata pun hingga masak.
Nota: Bila nak campur tepung dengan bahan kisar tu guna tangan. Jangan guna sudu.
Cantiknya idli tuan kukus guna acuan yg mcm mana ye
ReplyDelete