KUAH TAU FOO SUMBAT
2 cawan air
120 gm asam
java,saya pakai yang ada biji
2 cawan gula
3 s/m serbuk
chili
3-4 s/m kicap
pekat manis
11/2 cawan
kacang tanah goreng yang di tumbuk hancur.
1 s/t tepung
jagung,dicampur dengan sedikit air.jika perlu
Garam
secukup rasa
1.
Asam
java diramas dengan air dan tapis.
2.
Tuangkan
dalam periuk dan campurkan dengan gula,kicap dan serbuk chili kacau rata dan
panaskan hingga mendidih.
3.
Masukkan
kacang dan kacau rata dan masak hingga pekat. Kalau rasa nak pekat lagi boleh
dicampurkan dengan tepung jagung ikut hati you lah nak pekat ker nak cair..
Suaikan rasa dengan garam.
Cara lain: Bakar dan tumbuk 2cm belacan dan panaskan 2-3 s/m minyak. Dan
tumis belacan hingga naik wangi masuk serbuk chili dan kacau rata dan tuang air
asam dan buat seterusnya seperti di atas. Jika rasa nak pedas lagi boleh
ditambah dengan chili padi. Lepas buat ini ikut hati you orang lah nak makan
dengan apa hehe tau foo sumbat tu you semua tau kan cara nak buat..
Nota: boleh
juga kalau nak masak sedikit gula perang chap bintang.
This comment has been removed by the author.
ReplyDelete