SAMBAL TERUNG IKAN BILIS
400 gm terung,ikut hati awak lah saerah nak terung panjang ker atau pun
terung bulat. Potong dan goreng ketepikan
50 gm ikan bilis,digoreng dan ketepikan
1 s/m jus asam java,atau secukup rasa.
2 biji bawang besar,dipotong
2 tangkai daun kari
½ cawan santan pekat
1 s/t biji sawi
3-4 s/m minyak
Garam dan sedikit pak aji
Bahan kisar
15 tangkai chili kering,direndam
50 gm bawang merah
2 ulas bawang putih
1 s/t serbuk chili
20-30 gm ikan bilis,direndam, Bila kisar tu masuk ikan bilis last dan
kisar biar kasar.
1.
Panaskan
minyak dan tumis bawang,biji sawi dan daun kari hingga wangi.
2.
Masuk
bahan kisar dan kacau rata masuk sedikit air dan tumis hingga naik minyak.
3.
Tuangkan
santan dan air asam dan kacau rata biarkan sampai naik minyak . Rasa dulu
sebelum masak garam dan serbuk perasa. Masukkan terung dan ikan bilis goreng
kacau rata. Dan tutup api. Hidangkan dengan nasi panas.
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.