KARI IKAN
REMPAH GILLING
500 gm
ikan,ikut suka nak pakai ikan apa pun.
7-8 tangkai
bendi,dipotong 2
1 biji
tomato,potong 4
1 biji
bawang besar,dihiris halus
6 ulas bawang
putih,dihiris
2 cawan air
1 cawan
santan pekat
Asam
java,secukup rasa sendiri diramas dan tapis.
3 s/m minyak
1 s/t halba
2 tangkai
daun kari
Garam
secukup rasa
Bahan
gilling
15 tangkai
chilie kering,buang biji dan potong*
2 s/m biji
ketumbar*
1 s/t jintan
putih*
½ s/t lada
hitam*
1 s/t beras*
½ s/t serbuk
kunyit
Sangai
bahan* sampai naik wangi dan gilling hingga lumat.
1.
Panaskan
minyak dan tumis halba,bawang besar,bawang putih dan daun kari hingga naik wang
dan bila bawang menjadi perang.
2.
Masukkan
rempah gilling dan tumis hingga naik minyak. Tuangkan air,santan,garam dan jus
asam java kacau rata dan biarkan mendidih dan mereneh selama 5 mint dengan api
yang kecil.
3.
Masukkan
bendi,ikan dan tomato dan masak hingga ikan masak dan sebati. Hidang dengan nasi.
Tq resepi ni buat saya x sabar nk cuba.
ReplyDelete