KARI PAP
ROTI PARATHA
500 gm ubi
kentang,direbus,sejukkan buang kulit dan potong cube.
200 gm
bawang beasar,di-hiris halus
15 gm daun
kari,di-mayang halus
2 s/m serbuk
chilie
1 s/m serbuk
kari daging
1 s/t serbuk
garam masala
½ cawan air
Garam
secukup rasa
2-3 s/m
minyak
Bahan kulit:
2 pkt roti paratha chap kawan,1 keping di-potong 3 (tengkok gambar)
1.
Panaskan
minyak dan tumis bawang dan daun kari hingga naik wangi.
2.
Masukkan
serbuk kari daging,serbuk chilie ,garam masala kacau rata dan terus tuangkan air.
Kacau rata dan masuk garam bila mendidih dan naik minyak.
3.
Masukkan
ubi dan kacau hingga kering. Masak hingga sebati. Tutup api dan biarkan sejuk.
4.
Panaskan
oven 180c . Ambil sekeping paratha dan masuk 11/2 s/m inti dan lipat menjadi
kari pap. Atur dalam Loyang dan bakar 30 minit.(ikut oven sendiri) atau pun
sampai garing.
Nota: Inti yang
saya buat ini vegetarian jika suka boleh di campur dengan ayam,daging atau pun
sardine.
sedap ni chef boleh try nnt mudah tk payah uli tepung lgi kan
ReplyDelete