Thursday, January 21, 2016

PARUPPU RASAM




RASAM KACANG DHALL

½ cawan dhall,direndam 5-6 jam dan dipressure cook dengan 2 cawan air sampai empuk. Mesti empuk jangan ber biji2.dilecek dan ketepikan.

4 cawan air

50 gm asam java ( saya suka rasam yang masam, jika tak suka masam sangat boleh di kurangkan) diramas dengan sedikit air dan tapis.

1 biji buah tomato,dicencang.

11/2 s/t jintan putih*

11/2 s/t lada hitam*

6 ulas bawang putih*

20 gm daun ketumbar,dicencang

Garam secukup rasa

Tumbuk kasar bahan * dalam mangkuk besar campur bahan tumbuk,kacang dhall sekali dengan air rebusan nya,air asam java,air, buah tomato,daun ketumbar dan garam secukup rasa.

Bahan tumis:

1 s/t ulutham parupu*

1 s/t biji sawi*

1 biji bawang besar,dihiris halus

3-4 tangkai lada kering,dipotong

2 tangkai daun kari

¼ s/t serbuk asafoetida

2 s/m minyak

Panaskan minyak dalam kuali dan masuk bahan * masuk bawang ,chilie dan daun kari tumis hingga bawang menjadi perang. Masuk serbuk asafetida dan terus tuang air kacang dhall. Kacau rata dan biarkan sampai mendidih. Tutup api.

Nota: Selalu rasam ini sedap di hidangkan dengan nasi yang lempek sikit. Sedap lagi jika ada lauk sambal ikan ker atau pun ikan bilis. Jika suka boleh juga kalau nak tambah dengan 30 gm ikan bilis dalam rasam ini.










No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.