RASAM
KACANG DHALL
½ cawan
dhall,direndam 5-6 jam dan dipressure cook dengan 2 cawan air sampai empuk.
Mesti empuk jangan ber biji2.dilecek dan ketepikan.
4 cawan air
50 gm asam
java ( saya suka rasam yang masam, jika tak suka masam sangat boleh di
kurangkan) diramas dengan
sedikit air dan tapis.
1 biji buah
tomato,dicencang.
11/2 s/t
jintan putih*
11/2 s/t
lada hitam*
6 ulas
bawang putih*
20 gm daun
ketumbar,dicencang
Garam
secukup rasa
Tumbuk kasar
bahan * dalam mangkuk besar campur bahan tumbuk,kacang dhall sekali dengan air
rebusan nya,air asam java,air, buah tomato,daun ketumbar dan garam secukup
rasa.
Bahan
tumis:
1 s/t
ulutham parupu*
1 s/t biji
sawi*
1 biji
bawang besar,dihiris halus
3-4 tangkai
lada kering,dipotong
2 tangkai
daun kari
¼ s/t serbuk
asafoetida
2 s/m minyak
Panaskan
minyak dalam kuali dan masuk bahan * masuk bawang ,chilie dan daun kari tumis
hingga bawang menjadi perang. Masuk serbuk asafetida dan terus tuang air kacang
dhall. Kacau rata dan biarkan sampai mendidih. Tutup api.
Nota: Selalu
rasam ini sedap di hidangkan dengan nasi yang lempek sikit. Sedap lagi jika ada
lauk sambal ikan ker atau pun ikan bilis. Jika suka boleh juga kalau nak tambah
dengan 30 gm ikan bilis dalam rasam ini.
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.