TAU FOO
KICAP MANIS
600 gm tau
foo,dipotong cube dan goreng tapi jangan sampai garing,ketepikan
150 gm
bawang besar,dihiris
5 tangkai
chilie kering,dipatah-dipatahkan.jika suka pedas boleh tambah dengan sedikit
chilie padi.
½ s/m pes
halia*
½ s/m pes
bawang putih*
1 s/t serbuk
garam masala
¼ cup kicap
manis,chap kipas (baru sedap)
2 tangkai
daun kari
Secubit
garam dan sedikit perasa
Minyak
1.
Panaskan
minyak dan tumis bawang,daun kari dan chilie kering. Bila bawang menjadi light
brown masuk pes*dan tumis hingga wangi dan hilang bau bawang putih.
2.
Masuk
serbuk garam masala dan kacau rata masuk kicap dan perasa kacau rata dan masuk
tau foo kacau sebati dan masak hingga sedikit kering. Hidang dengan nasi panas.
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.