Monday, January 11, 2016

USILI KACANG PANJANG



USILI KACANG PANJANG

1/4 cawan kacang dhal,di rendan 5-6 jam sampai kembang

1 s/m jintan putih

2 tangkai chilie kering

Sedikit garam

Kisar kacang dengan chilie  dan jintan putih hingga lumat dengan sedikit air.

Tuang dalam pinggan kecil yang terlah di sapu dengan sedikit minyak. Kukus

 hingga masak. Sejukkan bila sudah sejuk lecek hingga menjadi

 derai.Ketepikan.

350 gm kacang panjang,dipotong kecil2

50 gm kelapa parut putih

Sedikit air

Garam secukup rasa

Bahan tumis

3 s/m minyak

1 biji bawang besar

1 s/t jintan putih*

1 s/t biji sawi*

1 s/t ulutham paruppu*

2-3 tangkai chili kering

2 tangkai daun kari

1.    Panaskan minyak dan masuk bahan * and tumis sebentar masuk bawang,daun kari dan chili kering.

2.    Bila bawang menjadi perang masuk kacang dan sedikit air dan biarkan kacang masak.

3.    Masuk sedikit jer garam(pasal dah ada garam dalam dhal) kacau rata dan masuk kelapa parut dan kacang dhal kukus tadi kacau rata dan masak sampai sebati. Hidang dengan nasi panas.



No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.