USILI
KACANG PANJANG
1/4 cawan
kacang dhal,di rendan 5-6 jam sampai kembang
1 s/m jintan
putih
2 tangkai
chilie kering
Sedikit
garam
Kisar kacang
dengan chilie dan jintan putih hingga
lumat dengan sedikit air.
Tuang dalam pinggan kecil yang terlah di sapu dengan
sedikit minyak. Kukus
hingga masak. Sejukkan bila sudah sejuk lecek hingga
menjadi
derai.Ketepikan.
350 gm
kacang panjang,dipotong kecil2
50 gm kelapa
parut putih
Sedikit air
Garam
secukup rasa
Bahan
tumis
3 s/m minyak
1 biji
bawang besar
1 s/t jintan
putih*
1 s/t biji
sawi*
1 s/t
ulutham paruppu*
2-3 tangkai
chili kering
2 tangkai
daun kari
1.
Panaskan
minyak dan masuk bahan * and tumis sebentar masuk bawang,daun kari dan chili
kering.
2.
Bila
bawang menjadi perang masuk kacang dan sedikit air dan biarkan kacang masak.
3.
Masuk
sedikit jer garam(pasal dah ada garam dalam dhal) kacau rata dan masuk kelapa
parut dan kacang dhal kukus tadi kacau rata dan masak sampai sebati. Hidang
dengan nasi panas.
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.