Sunday, January 10, 2016

KARI TELUR MASIN



KARI TELUR MASIN


Kari ini sedap dengan rasa masam2 lemak pedas dengan rasa masin telur.


5 biji telur masin di-rebus dan di-potong keluarkan isi nya.


150 gm bawang merah,dihiris


60 gm bawang putih,dihiris


60 gm serbuk kari ikan,di campur dengan sedikit air menjadi pes.


30 gm asam java, diramas dengan sedikit air


4 cawan santan cair


1 s/t halba


2 tangkai daun kari


2-3 s/m minyak


Garam dan perasa secukup nya


1.    Panaskan minyak dan tumis halba,bawang merah,bawang putih dan daun kari.


2.    Hingga bawang menjadi perang. Masukkan pes rempah dan tumis hingga naik minyak.


3.    Tuangkan santan cair dan air asam java kacau rata dan biarkan hingga mendidh dan mereneh hingga sedikit pekat.


4.    Masuk garam dan perasa jika suka. Last sekali masuk telur.




No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.