Saturday, February 20, 2016

AYAM GORENG GAJUS




AYAM GORENG GAJUS

500 gm ayam,potong kecil2

150 gm gajus,goreng dan ketepikan

20 tangkai chilie kering,potong

3 ulas bawang putih,cencang

2 s/m minyak

¼ cawan air

Bahan perap: (A)

1 s/t kicap cair

1  s/t sos tiram

1 s/t jus halia

½ s/t minyak bijan

¼ s/t garam

2 s/m air

2 s/t tepung jagung

Campur sekali dalam mangkuk(B)

1 s/t kicap cair

1 s/t sos tiram

1 s/t jus halia

1 s/m sos worcestershire’s

1 s/t minyak bijan

1 s/m kicap pekat

2 s/t gula

1.    Perap ayam dengan bahan A selama ½ jam.

2.    Panaskan minyak dan tumis bawang putih hingga perang.

3.    Masuk chilie dan kacau rata
.
4.    Masuk ayam dan bahan B kacau rata dan tuangkan air.

5.    Kacau rata dan tutup kuali dengan tudung dan biarkan hingga ayam masak. Kacau selalu.

6.    Masukkan gajus dan kacau rata. Hidangkan panas dengan nasi.





No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.