SUSIYAM ( kuih kasturi orang
india )
1 cawan
kacang hijau,direndam 3 jam. Rebus hingga empuk dan air nya kering.
¾ cawan
kelapa parut,di goreng tanpa minyak hingga naik wangi jer jangan sampai jadi
kersik.
105 gm gula
1 s/t serbuk
buah pelaga
¼ s/t garam
1 s/t ghee
Campurkan
semua bahan diatas dan kacau rata. Bentukan bulat2 ketepikan.
Bahan
batter:
200 gm
tepung gandum
2 s/m tepung
ulutham paruppu
2 s/m tepung
beras
1/3 s/t
serbuk kunyit,jika suka
Garam
125ml air,lebih
kurang
Campurkan
semua bahan dengan air menjadi batter yang pekat. Panaskan
minyak dan celup
bebola kacang hijau dan goreng hingga kuning mas. Angkat
dan tuskan. Hidangkan
dengan air teh panas.
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.