Friday, February 19, 2016

SUSIYAM



  SUSIYAM ( kuih kasturi orang india )

1 cawan kacang hijau,direndam 3 jam. Rebus hingga empuk dan air nya kering.
¾ cawan kelapa parut,di goreng tanpa minyak hingga naik wangi jer jangan sampai jadi kersik.

105 gm gula

1 s/t serbuk buah pelaga

¼ s/t garam

1 s/t ghee

Campurkan semua bahan diatas dan kacau rata. Bentukan bulat2 ketepikan.

Bahan batter:

200 gm tepung gandum

2 s/m tepung ulutham paruppu

2 s/m tepung beras

1/3 s/t serbuk kunyit,jika suka

Garam

125ml air,lebih kurang

Campurkan semua bahan dengan air menjadi batter yang pekat. Panaskan

 minyak dan celup bebola kacang hijau dan goreng hingga kuning mas. Angkat

 dan tuskan. Hidangkan dengan air teh panas.




No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.