Wednesday, February 17, 2016

SAMBAL IKAN SELAR



SAMBAL IKAN SELAR

8 ekor ikan selar,di gaul dengan garam dan kunyit,goreng dan ketepikan

11/2 cawan air

Juice limau nipis, secukup rasa

1 s/t gula

Garam secukup rasa

Aji no moto, jika suka,saya tak masuk

¼ cawan minyak

Bahan kisar

20 tangkai chilie kering, buang biji dan rendam

10 ulas bawang merah

5 ulas bawang putih

1 cm belacan

1.    Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga garing dan naik minyak. Masukan gula dan kacau rata.
2.    Tuangkan air dan jus limau. Kacau rata dan biar kan sampai naik minyak dan pekat.
3.    Masuk ikan dan kacau rata masuk garam dan aji no moto jika guna. Kacau dan masak 1 mint. Tutup api. Boleh di hidang dengan nasi panas.




No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.