SAMBAL IKAN SELAR
8 ekor ikan selar,di gaul dengan garam dan kunyit,goreng dan ketepikan
11/2 cawan air
Juice limau nipis, secukup rasa
1 s/t gula
Garam secukup rasa
Aji no moto, jika suka,saya tak masuk
¼ cawan minyak
Bahan kisar
20 tangkai chilie kering, buang biji dan rendam
10 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
1 cm belacan
1.
Panaskan
minyak dan tumis bahan kisar hingga garing dan naik minyak. Masukan gula dan
kacau rata.
2.
Tuangkan
air dan jus limau. Kacau rata dan biar kan sampai naik minyak dan pekat.
3.
Masuk
ikan dan kacau rata masuk garam dan aji no moto jika guna. Kacau dan masak 1
mint. Tutup api. Boleh di hidang dengan nasi panas.
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.