Tuesday, February 2, 2016

VADAI UDANG SRI LANKA



VADAI UDANG SRI LANKA


1 cawan kacang ulutham paruppu,direndam 4-5 jam sampai kembang.

2 cm halia*

1 s/t jintan manis*

2 biji bawang besar,dihiris halus

3-4 tangkai chilie hijau,dihiris halus,jika suka pedas boleh tambah chilie padi.

1 s/t jintan manis

Daun kari atau pun daun ketumbar dipotong halus

Garam secukup rasa

Udang secukup nya, buang urat hitam belakang nya.

Minyak untuk mengoreng

1.    Kisar kacang dengan bahan* hingga lumat dengan sedikit air. Tapi jangan sampai cair.

2.    Campurkan dengan bahan2 lain kecauli minyak.

3.    Panaskan minyak. Ambil sedikit adunan dan bentukan bulat dan leperkan letak udang di atas nya dan gelongsorkan ke dalam minyak. Goreng hingga kuning emas. Hidang kan dengan sos chilie.









No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.