VADAI
UDANG SRI LANKA
1 cawan
kacang ulutham paruppu,direndam 4-5 jam sampai kembang.
2 cm halia*
1 s/t jintan
manis*
2 biji
bawang besar,dihiris halus
3-4 tangkai
chilie hijau,dihiris halus,jika suka pedas boleh tambah chilie padi.
1 s/t jintan
manis
Daun kari
atau pun daun ketumbar dipotong halus
Garam
secukup rasa
Udang
secukup nya, buang urat hitam belakang nya.
Minyak untuk
mengoreng
1.
Kisar
kacang dengan bahan* hingga lumat dengan sedikit air. Tapi jangan sampai cair.
2.
Campurkan
dengan bahan2 lain kecauli minyak.
3.
Panaskan
minyak. Ambil sedikit adunan dan bentukan bulat dan leperkan letak udang di
atas nya dan gelongsorkan ke dalam minyak. Goreng hingga kuning emas. Hidang
kan dengan sos chilie.
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.