Monday, April 4, 2016

CHAWAL KHEER



CHAWAL KHEER

Resipi saya dari Majalah SAJI

1 cawan nasi lembik

21/2 cawan susu segar

1 cawan santan pekat

½ cawan susu pekat

5 sudu makan Gula secukup rasa

2 sudu teh ghee

½ teh serbuk buah pelaga

30 gm gajus,cencang

30 gm badam,cencang

30 gm kimis,cencang

30 gm pistachio,cencang

3 cubit garam

Masak susu,susu pekat,santan dan nasi hingga mendidih sebati dalam periuk
 nonstick (kena kacau selalu) Masukkan bahan lain dan suaikan rasa jika kurang manis tambah gula lagi.Masak dalam 1-2 mint lagi tutup api. Hidang panas atau pun sejuk. Selamat mencuba

Nota: Nasi tu saya masak gunakan beras hancur.




No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.