PANCHA MIRUTHAM
Resipi saya dari Majalah SAJI
100 gm buan
nenas
100 gm buah
nangka
100 gm buah
mempelam,buang kulit
100 gm buah
apple hijau,dibuang kulit
100 gm buah
kurma,buang biji nya
500 gm
pisang
½ cawan gula
perang (saya guna chap bintang )Tumbuk halus
1 sudu ghee
cair
2 sudu makan
madu
1 sudu
serbuk buah pelaga
1.
Masukkan
buah,mempelam,nenas,apple, kurma,nangka,gula perang dan madu ke dalam blender
masuk ¼ cawan air suam dan blend sampai hancur buah2 tapi jangan sampai lumat.
2.
Tuangkan
ke dalam mangkuk dan masuk pisang dan lecek dengan tangan sampai pisang hancur
kacau dengan ghee dan serbuk pelaga sampai sebati. Sejuk dalam peti ais dan
hidang sejuk. Hiaskan dengan potongan buah buahan
nice!
ReplyDelete