GULAI
ITIK
600 gm
daging itik,dipotong dan masak dengan 2 cawan air dan sedikit garam dalam
periuk pressure cooker hingga ½ masak. Sejukkan dan tapis air nya. Simpan air
dan isi nya dalam peti sejuk semalam. Lemak itik akan menjadi keras. Buang lemak
nya dan guna air nya sahaja.
3 cawan
santan pekat
Air rebusan
itik
2 s/m kersik
1 s/m rempah
kerutup
2-3 keping
asam gelugor
5-6 tangkai
chilie padi
Garam,gula
dan perasa secukup nya.
Bahan
kisar:
15 tangkai
chilie kering
10 ulas
bawang merah
3 ulas
bawang putih
3 cm halia
3 cm
lengkuas
2 batang
serai
1 s/m serbuk
chilie
Campurkan
semua bahan dalam periuk dan masak hingga itik masak dan kuah menjadi pekat.
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.