Sunday, July 10, 2016

GULAI ITIK



GULAI ITIK 

600 gm daging itik,dipotong dan masak dengan 2 cawan air dan sedikit garam dalam periuk pressure cooker hingga ½ masak. Sejukkan dan tapis air nya. Simpan air dan isi nya dalam peti sejuk semalam. Lemak itik akan menjadi keras. Buang lemak nya dan guna air nya sahaja.

3 cawan santan pekat

Air rebusan itik

2 s/m kersik

1 s/m rempah kerutup

2-3 keping asam gelugor

5-6 tangkai chilie padi

Garam,gula dan perasa secukup nya.

Bahan kisar:

15 tangkai chilie kering

10 ulas bawang merah

3 ulas bawang putih

3 cm halia

3 cm lengkuas

2 batang serai

1 s/m serbuk chilie

Campurkan semua bahan dalam periuk dan masak hingga itik masak dan kuah menjadi pekat. 




No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.