LOMPAT
TIKAM
(A)
100 gm
tepung beras
30 gm tepung
gandum
2 cawan air
daun pandan,hiris 6 helai daun pandan dan blend dengan sedikit air.
2 s/m gula
¼ s/t air
abu
Sedikit
warna hijau
(B)
Bahan
sos:
500 ml
santan pekat
3 s/m tepung
jagung
Garam
secukup rasa
(C )
Bahan air
gula:
300 gm gula
merah
100 gm gula
200 ml air
2 helai daun
pandan
Pulut
1 cawan
pulut,rendam 2-3 jam
Sedikit
warna merah dan kuning
Secubit
garam
Air secukup
nya
1.
Campurkan
semua bahan A dan masak atas api yang kecil hingga menjadi kental. Sapu acuan
kuih ayu dangan minyak dan masakkan adunan kedalam nya dan kukus hingga masak.
Bila sudah sejuk baru kelaurkan isi nya.
2.
Campurkan
semua bahan B dan kacau rata dan masak dengan api yang kecil hingga pekat.
3.
Campurkan
semua bahan dalam periuk dan masak hingga gula larut. Tapiskan .
4.
Kukus
pulut sampai masak dan bagi 2 I di warnakan merah dan satu lagi di warnakan
kuning.
Resepi yg sangat simple...tp cara psembahan hidangan sangat kreatif...terbaik.
ReplyDelete