IKAN
MASAK KICAP PEDAS
500 gm ikan
kembung, dibersih dan di gaul dengan garam dan goreng ketepikan.
3 biji
tomato,dibelah 4
2-3 tangkai
chilie hijau,dipotong
2 biji bawan
besar,dipotong besar
¼ cawan
kicap pekat manis
1 cawan air
Sedikit
serbuk perasa
Garam jika
perlu
1/4 cawan minyak
Bahan
kisar:
20 tangkai
chilie kering,dipotong dan rendam
2 biji
bawang besar
5 ulas
bawang putih
2 cm halia
1.
Panaskan
minyak dan tumis bahan kisar hingga naik minyak.
2.
Masukkan
kicap dan air kacau sebati dan biarkan mendidih.
3.
Masukkan
serbuk perasa dan kacau rata rasa kuah nya jika perlu masak garam.
4.
Masukkan
bawang,chilie hijau dan tomato kacau rata. Masukkan ikan goreng dan kacau rata
biarkan sebentar. Tutup api dan hidangkan dengan nasi panas.
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.