LABU
KUNING MASAK KOOTU
500 gm labu
kuning,dipotong cube jangan buang kulit.
½ cawan
kacang hijau tanpa kulit,disangai hingga menjadi sedikit perang.
2 cm
halia,ditumbuk kasar
4 ulas
bawang putih,dibelah 2
3 tangkai
chilie hijau
2 cawan air
1 biji buah
tomato,dicencang
Garam dan
sedikit gula
Bahan
kisar
1 cawan
kelapa parut
1 s/m jintan
putih
½ s/t jintan
manis
1 s/t serbuk
kunyit
Kisar sampai
lumat
Bahan
tumis
1 biji
bawang besar,dihiris halus
4 tangkai
chilie kering,dipotong
1 s/t biji
sawi
1 s/t
ulutham paruppu
2-3 tangkai
daun kari
½ s/t asafetida
3-4 s/m
minyak
1.
Masukkan
kacang,halia,bawang putih, chilie hijau dan 2 cawan air ke dalam periuk
pressure cooker dan masak sampai 2 whistle.
2.
Masukkan
kacang yang sudah direbus tadi kedalam periuk lain dan tuangkan 2 cawan air dan
masukkan labu masak hingga mendidih.
3.
Masukkan
bahan kisar dan buah tomato masak dengan api yang kecil.
4.
Dalam
kuali lain panaskan minyak dan masuk bahan tumis kecuali asafetida. Tumis
hingga bawang menjadi sedikit perang. Masukkan asafetida kacau rata dan
tuangkan kedalam labu. Kacau rata.
5.
Masukkan
garam dan gula dan masak hingga labu empuk. Sedap di makan dengan nasi
berlaukan ikan kering.
namapk macam sedap lah chef, tapi bahan nya ada yg tak tau lah
ReplyDeleteUlutham parupu tu kacang yang selalu kita buat vadai, asafoeatda tu inggu ada jual di kedai runcit india...
ReplyDelete