POLI
Bahan inti
125 kacang hijau tanpa kulit,disangai sampai menjadi sedikit perang.Rebus dengan air sampai betul2 empuk sejukkan dan lecek.
100 gm gula,atau secukup rasa
80 gm kelapa parut
½ s/t serbuk buah pelaga
1 s/m ghee
2 cubit garam
Masuk semua bahan kedalam periuk dan tuangkan sedikit air dan masak dengan api yang kecil hingga menjadi pekat. Bila sejuk ambil sedikit inti dan bentukkan bulat2 ketepikan
Bahan kulit nya
300 gm tepung gandum
2 s/m ghee
Sedikit garam
Air secukup nya
Sedikit warna kuning, jika suka
Ghee untuk goreng
Gaul ramas ghee dalam tepung masukkan air sedikit demi sedikit dan uli hingga menjadi doh yang lembut. Tutup dengan kain basah dan biarkan selama 1 jam.
Ambil sedikit doh dan bentukkan menjadi bulat leperkan dan masuk inti tutup inti dan bulatkan. Canai bulat. Panaskan kuali leper sapu dengan ghee dan goreng poli sampai perang di dua2 belah. Hidang panas dengan the atau pun kopi.
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.