SAMBAL
AYAM
1 ekor ayam(
yang besar),dipotong dan di gaul dengan serbuk kunyit dan garam ketepikan
selama ½ jam goreng tapi jangan sampai garing.
½ cawan sos
chilie
2 cawan air
½ s/m serbuk
garam masala,jika tidak
ada digantikan dengan 2 batang kayu manis,4 tangkai bunga lawang
4 tangkai
daun kari
½ cawan minyak
Garam dan serbuk perasa secukup rasa
Bahan
kisar
200 gm
bawang besar,dipotong
50 gm bawang
putih
40 gm halia
3 batang
serai
30 tangai
chilie kering,buang biji dan rendam
1 s/m serbuk
chilie
1.
Kisar
semua bahan kisar hingga lumat. Panaskan minyak dan tumis kayu kulit manis dan
bunga lawang. Masukkan bahan kisar dan tumis hingga naik minyak dan garing
dengan api yang kecil. Masuk daun kari kacau rata.
2.
Tuangan
air, sos chilie dan perasa masak hingga naik minyak masukkan ayam goreng dan
kacau rata. Rasa dulu sebelum masak garam. Bila sudah sebati tutup api. Hidang
bersama nasi lemak atau pun nasi tomato.
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.