NANGKA
MUDA GORENG KELAPA
300 gm
nangka muda,dipotong kecil2
20 gm ikan
bilis,ditumbuk kasar
50 gm kelapa
parut putih
11/2 cawan
santan atau pun air
1 s/m gula
Garam
secukup rasa
1 biji
bawang besar,dihiris halus
3 ulas
bawang putih,ditumbuk
3 tangkai chilie
hijau
1 s/t biji
sawi
1 s/t
ulutham paruppu
½ s/t jintan
putih
2 tangkai
daun kari
¼ s/t serbuk
asafoetida (inggu)
3-4 s/m
minyak
1.
Panaskan
minyak dan masuk biji sawi,jintan putih dan ulutham paruppu kacau rata dan
masukkan bawang besar,bawang putih,chilie dan daun kari kacau rata dan tumis
hingga naik wangi dan bawang perang sedikit.
2.
Masuk
ikan bilis dan serbuk asafetida dan kacau rata. Masauk nangka dan kacau sebati.
Tuangkan santan dan kacau tutup kuali dan biarkan nangka empuk.
3.
Bila
santan sudah kering masuk kelapa,gula dan kacau rata . rasa dulu baru campurkan
garam. Tutup api. Sayur ini sedap di makan bersama kari ikan.
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.