Saturday, August 20, 2016

NANGKA MUDA GORENG KELAPA



NANGKA MUDA GORENG KELAPA

300 gm nangka muda,dipotong kecil2

20 gm ikan bilis,ditumbuk kasar

50 gm kelapa parut putih

11/2 cawan santan atau pun air

1 s/m gula

Garam secukup rasa

1 biji bawang besar,dihiris halus

3 ulas bawang putih,ditumbuk

3 tangkai chilie hijau

1 s/t biji sawi

1 s/t ulutham paruppu

½ s/t jintan putih

2 tangkai daun kari

¼ s/t serbuk asafoetida (inggu)

3-4 s/m minyak

1.    Panaskan minyak dan masuk biji sawi,jintan putih dan ulutham paruppu kacau rata dan masukkan bawang besar,bawang putih,chilie dan daun kari kacau rata dan tumis hingga naik wangi dan bawang perang sedikit.

2.    Masuk ikan bilis dan serbuk asafetida dan kacau rata. Masauk nangka dan kacau sebati. Tuangkan santan dan kacau tutup kuali dan biarkan nangka empuk.

3.    Bila santan sudah kering masuk kelapa,gula dan kacau rata . rasa dulu baru campurkan garam. Tutup api. Sayur ini sedap di makan bersama kari ikan.




No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.