BATANG
PISANG GORENG KELAPA
500 gm
batang pisang,di potong cube dan rendam dalam air garam.
¾ cawan
kelapa parut putih
30 gm udang
kering,direndam dan tumbuk
1 s/t gula
Garam
secukup rasa
2 biji
bawang besar,di hiris halus
4 tangkai
chilie kering,dipotong
4 ulas
bawang putih,tumbuk kasar
1 s/t biji
sawi
1 s/t
ulutham paruppu
3 tangkai
daun kari
3-4 s/m
minyak
1.
Basuh
batang pisang dan tuskan. Panaskan minyak dan tumis biji sawi dan ulutham
paruppu. Masuk bawang,chili,bawang putih dan daun kari tumis hingga hilang bau
bawang putih dan bawang menjadi sedikit perang.
2.
Masuk
udang kering dan kacau rata goreng satu
mint. Masukkan batang pisang dan kacau rata. Masukkan ½ cawan air dan kacau
rata dan goreng hingga air kering.
3.
Masukkan
gula dan kacau rata rasa dulu baru masuk garam. Kacau rata dan masuk kelapa
parut kacau rata dan goreng hingga kering. Hidangkan dengan nasi.
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.