Friday, November 11, 2016

BATANG PISANG GORENG KELAPA




BATANG PISANG GORENG KELAPA

500 gm batang pisang,di potong cube dan rendam dalam air garam.

¾ cawan kelapa parut putih

30 gm udang kering,direndam dan tumbuk

1 s/t gula

Garam secukup rasa

2 biji bawang besar,di hiris halus

4 tangkai chilie kering,dipotong

4 ulas bawang putih,tumbuk kasar

1 s/t biji sawi

1 s/t ulutham paruppu

3 tangkai daun kari

3-4 s/m minyak

1.    Basuh batang pisang dan tuskan. Panaskan minyak dan tumis biji sawi dan ulutham paruppu. Masuk bawang,chili,bawang putih dan daun kari tumis hingga hilang bau bawang putih dan bawang menjadi sedikit perang.

2.    Masuk udang kering dan kacau rata  goreng satu mint. Masukkan batang pisang dan kacau rata. Masukkan ½ cawan air dan kacau rata dan goreng hingga air kering.

3.    Masukkan gula dan kacau rata rasa dulu baru masuk garam. Kacau rata dan masuk kelapa parut kacau rata dan goreng hingga kering. Hidangkan dengan nasi.




No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.