Sunday, November 13, 2016

TERUNG MASAM MANIS

TERUNG MASAM MANIS


400 gm terung,potong dan di gaul dengan serbuk kunyit dan sedikit garam goreng hingga perang,ketepikkan

70 gm asam java,di ramas dengan 1 cawan air.Kalau rasa masam sangat boleh kurang

1/2 cawan air

11/2 sudu besar serbuk cili,atau secukup rasa sendiri

1 sudu besar paste halia

1 sudu besar paste bawang putih.

1 sudu teh serbuk garam masala atau 1 batang kayu kulit manis dan 2 tangkai bunga lawang

Gula secukup rasa

Garam secukup

Bahan tumis

2-3 sudu besar minyak

1 biji bawang besar,hiris halus

1 sudu teh biji sawi

2 tangkai daun kari


1. Panaskan minyak dan masuk biji sawi,kayu kulit masi,bunga lawang (kalau guna) daun kari and bawang. Tumis hingga bawang garing.

2. Masukkan paste dan tumis hingga hilang bau nya. Masukkan serbuk cili,garam masala ( jika guna) dan tuangkan air asam java dan air. kacau rata.

3. Biarkan ia mendidih masukkan gula dan garam secukup rasa. Dia kena ada rasa manis,masam dan pedas. Bila kuah sudah pekat sedikit masukka terung goreng tadi dan kacau rata. Boleh di hidangkan dengan nasi.



No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.