DAUN
MUNGGAI GORENG TELUR
200 gm daun
munggai (daun jer)
2 biji
telur,di pukul
2 biji
bawang besar,di hiris halus
4 tangkai
chilie kering,dipotong
3 ulas
bawang putih,ditumbuk
1 s/t biji
sawi
1 s/t
ulutham paruppu
1 s/t gula
Garam
secukup rasa
2 s/m minyak
1.
Panaskan
minyak dan masukkan biji sawi dan ulutham paruppu kacau. Masukkan bawang,chilie
dan bawang putih goreng hingga bawang menjadi sedikit perang.
2.
Masukkan
daun munggai dan kacau rata. Masukkan sedikit air (jangan banyak) kacau dan
goreng hingga sayur masak.
3.
Masuk
garam dan gula kacau rata. Masuk telur dan gaul hingga sebati dan telur masak,
tutup api. Hidangkan dengan nasi
Saya akan cuba resipi ni. Selalu buat telur dadar je... :)
ReplyDeleteSelain tu, saya & keluarga mengamalkan makan daun munggai ni dlm bentuk serbuk dalam kapsul. Saya juga turut menjual homemade kapsul ini dgn harapan dapat berkongsi khasiat munggai ini dengan pengamal & sesiapa yg berminat pd harga yang amat berpatutan i.e. RM40. Boleh lihat iklan saya di http://www.mudah.my/Kapsul+Moringa-51768280.htm
selamat tengahari, saya sangat berminat untuk mencuba resepi ini dan ingin bertanya samada kita perlu gunakan daun yang muda atau daun yang tua? Terima kasih.
ReplyDeleteshahrizat