KARI AYAM
DAUN ASAM
Daun asam
ini bukan daun Rosella Nampak macam same jer tapi tak sama lain. Selalu nya daun
asam ini orang india yang jual dekat pasar. Curry ini memang sedap sangat kalau tak
cuba tak tahu.
11/2 kg ayam,dipotong
dan di gaul dengan sedikit garam dan kunyit ketepikan 1 jam.
5 cawan
santan,dari 1 biji kelapa
3 s/m gula
1 s/t serbuk
garam masala
1 cube stock
ayam,jika suka
Garam
secukup rasa
(A)
200 gm daun
asam,daun jer
300 gm
terung bulat,dipotong cube
100 gm
bawang besar,dipotong
5-6 tangkai
chilie hijau,dipotong
3 cm
halia,cencang
6 ulas
bawang putih
2 cawan air
Masukkan
semua bahan2 diatas dalam periuk dan rebus sampai semua sayur masak. Sejukkan dan kisar dengan
air nya sekali hingga menjadi puree. Ketepikan.
(B)
1/3 cawan
minyak
2 biji
bawang besar,dihiris halus
4 tangkai
daun kari
2 batang
kayu manis
4 biji buah
pelaga
4 tangkai
bunga cengkih
3 kuntum
bunga lavang
1.
Panaskan
minyak dan masuk bahan B dan tumis hingga naik wangi dan bawang menjadi sedikit
perang.
2.
Masuk
ayam dan serbuk garam masala dan kacau rata. Masak dalam 2 mint. Masukkan puree
daun asam,santan,gula dan cube ayam jika pakai.
3.
Kacau
rata dan bair kan mendidh. Kacau dan rasa dulu sebelum masak garam. Masak
hingga ayam empuk dan naik minyak sedikit.
4.
Hidangkan
dengan nasi.
macam tak pernah tengoklah daun asam tu kat sini chef
ReplyDeletekalau dpt tanam best ni takyah jauh2 gi cari bila nak masak
Apa rasa daun asam tu chef?
ReplyDeleterasa dia masam
ReplyDeleteHi,Nooriah you duduk dekat mana ini ??
ReplyDeleteHarus cuba nie kari ayam daun asam.saya selalu masak kari daun asam jer..kat jb/png memang senang nak dptkan sayur asam nie
ReplyDelete