IKAN
MASAK TAUCU
4 ekor ikan
( 600 gm ) cencaru,dipotong 2 dan gaul dengan kunyit dan goreng hingga garing.
200 gm
bawang besar,dipotong besar
50 gm chilie
hijau,dibelah
4 biji
tomato,dibelah
120 gm taucu
manis (saya pakai chap opah nur )
50 gm
asam,diperah dengan 1 cawan air dan tapis
1 cawan air
Serbuk
perasa
2 s/m gula
4 s/m minyak
Bahan
kisar:
40 gm bawang
putih
40 gm halia
100 gm
bawang besar
5 tangkai
chilie padi kampung. Atau secukup rasa sendiri saya tak suka pedas sangat.
1.
Panaskan
minyak dan tumis bahan kisar hingga naik wangi.
2.
Masukkan
bawang dan chilie hijau tumis hingga bawang layu.
3.
Masakkan
taucu dan kacau rata tuangkan air asam dan air kacau sebati. Dan biarkan
mendidih.
4.
Masuk
gula dan serbuk perasa kacau rata. Masuk ikan dan kacau rata dan biarkan
mendidih hingga pekat kuah nya.
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.